Header Painting by Agapi Hatzi

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Άλλη μια πονεμένη ιατρική ιστορία















Όταν έπαθε η μητέρα μου εγκεφαλικό (ελαφρύ), εφημέρευε το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο μυστήριους τύπους -πρεζόνια και μεθυσμένους-, οι οποίοι είχαν ξεράσει στην είσοδο του κτιρίου και μέχρι το πρωί που την ανέβασαν επιτέλους σε δωμάτιο, δεν τα είχε καθαρίσει κανείς. Περνούσαν όλοι δεξιά-αριστερά, μην τα πατήσουν και κυνηγούσαν τον μοναδικό γιατρό, που πήρε το μάτι μου μέσα στις 6 ώρες αναμονής, να τους εξυπηρετήσει.

Την πρώτη μέρα νοσηλείας και ενώ η αξονική είχε δείξει πως δεν υπάρχει αιμάτωμα, δεν της έδωσαν αντιπηκτική αγωγή με αποτέλεσμα να πάθει η μητέρα μου μέσα στο νοσοκομείο δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ σοβαρό αυτήν τη φορά.

Επιπροσθέτως, έπαθε ουρολοίμωξη λόγω των συνθηκών υγιεινής και της εξαιρετικής τεχνικής των βαριεστημένων και τσαντίλων νοσοκόμων κατά την εισαγωγή του καθετήρα.

Η ουρολοίμωξη τής δημιούργησε υψηλό πυρετό. Ψάχνοντας στο Internet, διάβασα πως η ανεβασμένη θερμοκρασία είναι ό,τι χειρότερο σε ένα εγκεφαλικό. Παρακαλούσα λοιπόν τους γιατρούς να της δίνουν αντιπυρετικά κι εκείνοι με το γνωστό υφάκι τους μου απαντούσαν, πως αφού δεν είμαι γιατρός να μην μιλάω και πως καλύτερα είναι να αφήσουν τον πυρετό να πέσει μόνος του!

Εν πάση περιπτώσει, μετά από 5 ημέρες και βάζοντας μέσο για να μπορέσει να πάρει εξιτήριο από αυτό το μπουρδέλο, τη μεταφέραμε στο Ερρίκος Ντυνάν. Εκεί λοιπόν μας πληροφόρησαν, πως πρωταρχικό τους μέλημα ήταν να θεραπεύσουν την ουρολοίμωξη και να ρίξουν τον πυρετό, διότι αυτός επιδείνωνε το οίδημα στον εγκέφαλο.

Εις μάτην. Οι πρώτες ημέρες υπήρξαν καθοριστικές. Η μητέρα μου είναι σε αθλία κατάσταση και δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ. Όχι από το ελαφρύ ισχαιμικό επεισόδιο, που υπέστη στο σπίτι, αλλά από την αδιαφορία και την ασχετοσύνη των αλαζόνων γιατρουδάκων του χειρότερου μάλλον απ' όλα τα κακά κρατικά νοσοκομεία της χώρας.

22 σχόλια:

  1. Καλό θα ήταν να κάνεις μήνυση... το ξέρω ότι το βρίσκεις μάταιο... αλλά δεν μπορεί ο κάθε καλοπερασάκιας ανεύθυνος φοιτητής ιατρικής να προκαλεί ζημιές στην υγεία του άλλου... Σήμερα η μητέρα σου αύριο εγώ, μεθαύριο κάποιος άλλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά κάθε μέρα και νέες Αμαλίες. Και να πω περαστικά, έχει καμία σημασία, όταν η γυναίκα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, αρκεί να υπήρχε μια αρχική μέριμνα; Νομίζω ότι όταν όλα καταλαγιάσουν, θα πρέπει να προχωρήσεις με μια μήνυση κατά όλων των υπευθύνων (και φυσικά και με μια αγωγή για το αστικό μέρος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ο μαϊντανός Αβραμόπουλος κάνει απόψε την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση, που νομίζετε; Στο INTERCONTINENTAL!
    Πρέπει να τον στείλουμε πρώτο-πρώτο
    στα www.swell-swell.blogspot.com/2007/07/type-rest-of-post-here.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε, ΟΧΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

    ΘΑ ΦΤΑΙΣ ΑΝ ΠΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΤΩΡΑ?

    ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ!

    ΤΕΛΙΚΑ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ Ο,ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ.

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΣΩΘΗΚΕ ΤΖΑΜΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχ ρε syans ειλικρινά λυπάμαι. Δεν έχω τι άλλο να πω, λυπάμαι.

    Για μηνύσεις και για τέτοια: Σκέψου το καλά. Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο και ξέρουν να καλύπτονται πολύ καλά. Ίσως στο τέλος βρεθείς να φας ένα σκασμό λεφτά και να μην πάρεις ικανοποίηση.

    Ρώτησα κάπου και μου είπαν κάτι για αιμοπεταλικές αγωγές, αιτιολογίες, μαρμαρυγές, έμβολα που πετάει η αρτηρία, ζάχαρο, δεν κατάλαβα καλά. Δηλαδή θέλω να πω πως την δικαιολογία την έχουν ήδη έτοιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμήσου πως με λένε…, doratsirka & glenn,
    στην αρχή το σκεπτόμουν για μήνυση. Αλλά δεν πρόκειται να βγάλω άκρη. Οι γιατροί έχουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε τέτοιες περιπτώσεις κι από τους μασόνους. Ίσως το όνομα του υπεύθυνου σκατογιατρουδάκου θα έπρεπε να βγάλω στη φόρα, γιατί πέρα όλων των άλλων είχε κι ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων. Αλλά απ' την άλλη, έχει νόημα να προσπαθείς να καταστρέψεις έναν ανόητο 35άρη; Στο κάτω-κάτω, αυτός φταίει, που τον καθιστούν υπεύθυνο για σοβαρά περιστατικά, ενώ παράλληλα τον αφήνουν 36 ώρες άυπνο και μόνο να φροντίσει δεκάδες ασθενείς;

    swell, δεν είδα να κάνει και κανείς άλλος τίποτα... Είμαστε κράτος-ξεφτίλα μωρέ...

    morfeas, ρώτησα από την πρώτη ημέρα, αν μπορούμε να τη μεταφέρουμε αλλού και μου είπαν όχι... Μαλακία... δεν έπρεπε να έχω ακούσει κανέναν τελικά.
    Όσο για το ό,τι πληρώνεις, παίρνεις... δυστυχώς ξαναπέστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τώρα, τι να πω κι εγώ εδώ...πνίγομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκεί όμως έπρεπε να τον πατήσεις χάμο τον καραγκιόζη.
    ---

    Μάλλον έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τους γιατρούς, άτομα ως επί το πλείστον συμπλεγματικά - ειδικά όταν αναλάβουν κάποια διοικητική θέση σε πτέρυγα νοσοκομείου π.χ. - τα οποία εκμεταλλεύονται την θέση τους σαν εταιρία που έχει το μονοπωλιακό προνόμιο σε μια περιοχή

    Νομίζουν ότι είναι επιστήμονες ενώ είναι απλά τεχνίτες και μάλιστα απλοί συντηρητές (η Βιολογία είναι η επιστήμη. Η Ιατρική είναι έμμεση πρακτική εφαρμογή της) οι οποίοι επαίρονται για τη θέση που τους έχει δώσει η κοινωνία ενώ δουλεύουν χειρότερα και από τους υδραυλικούς.
    (Τουλάχιστον οι τελευταίοι δεν "τα παίρνουν")


    Τι λειτούργημα, ουμανισμός και μαλακίες...
    "Συνεργείο Ανθρώπων, Ο Μπάμπης"

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μορφέα και Synas,

    "Όσο για το ό,τι πληρώνεις, παίρνεις... δυστυχώς ξαναπέστο."

    ΤΙ ΛΕΤΕ ΩΡΕΕΕΕΕ?????

    ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ????

    Με τόσο που δίνεις στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα έπρεπε να σου ναυλώνουν ιδιωτικό jet για Μemorial και καπάκι τρίμηνη αποθεραπεία στα μαγευτικά Bora-Bora κάτω από τους κοκοφοίνικες!

    Y.Γ: Πολύ μου αρέσει η ετικέτα "Social" του post...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λύπη και θυμός synas.
    Τι να πω...
    Εύχομαι να έχεις την υπομονή και να της συμπαρασταθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για σένα κουράγιο...
    Για τον άνθρωπό σου ας γίνει το θαύμα, αν γίνεται...

    αλλά για... "Αλλά απ' την άλλη, έχει νόημα να προσπαθείς να καταστρέψεις έναν ανόητο 35άρη;"...
    Ναι, να τον τσακίσεις αν μπορείς γιατί εάν είναι έτσι στα 35 φαντάσου πόσους θα καταστρέψει μέχρι να χαθεί από αυτό τον κόσμο. Αν ΔΕΝ μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του (κι όχι λειτούργημα... δουλειά είναι) να τα παρατήσει ή να ΑΠΕΡΓΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ για να βελτιωθεί το σύστημα. Και τις μέρες της απεργίας να μην πάει εκδρομή αλλά να κατέβει στις φτωχογειτονιές μπας και σώσει κάποιον.
    Συγνώμη για το μήκος αλλά φταίει ο θυμός... και δεν μετανιώνω γι' αυτό το θυμό!
    Μακάρι κάποια στιγμή να θυμώσουμε όλοι μας και να ξυπνήσουμε από το λήθαργο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. dawk, ξέρεις εσύ...

    giasafox, οι γιατροί -λένε- πως καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της κόλασης, μαζί με τους δικηγόρους, αλλά εγώ επειδή δεν πιστεύω στη μετά θάνατον ζωή, περιμένω απ' αυτούς απλώς να μην κάνουν χοντρομαλακίες.

    reactor, στο δημόσιο ό,τι κι αν πληρώνεις, παίρνεις πάντα τ' αρ...δια σου.

    teiresias, κι εγώ το εύχομαι...

    sigmund, μα ποιοι να θυμώσουμε; Αφού όλοι κάνουμε κρα για μια θέση στο δημόσιο... πόσο μάλλον οι γιατροί, που είναι και καραφλώροι! Τα φυτά κάθε τάξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χαμπαρι δεν παιρνουν απο τιποτα.Μονο το φακελάκι τους αλλαζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τη γνώμη μου για τους γιατρούς, την ξέρεις. Τά χουμε πει πολλές φορές.
    Το ανέκδοτο που μας είχε διηγηθεί παλιά ο Δ. θά 'θελα να γράψω αντί άλλης απάντησης -αυτό που λέγαμε ότι θα θέλαμε να το λέμε στους γιατρούς για να μην μας ξαναμιλήσουν-, αλλά είναι πολύ μεγάλο, γμτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ που σας εφτασαν,εύχομαι τουλάχιστον να μην πονάει η γυναίκα...Πάντως σίγουρα εσείς πονάτε βλέποντας τον άνθρωπό σας έτσι...Κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σου εύχομαι, πολύ γρήγορα, όλα αυτά να είναι μόνο μία κακή ανάμνηση και η μητέρα σου να επιστρέψει υγιέστατη σπίτι. Η σκέψη μου είναι κοντά σου.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγκλονίστηκα!
    Και κάθε φορά που ΄μαθαίνω κάτι παρόμοιο συγκλονίζομαι.

    Η χώρα αυτή είναι μια ζούγκλα...
    Δεν ξέρω τι να ευχηθώ.
    Ίσως, να γίνει ένα θαύμα και η μητέρα σου να γίνει καλύτερα...

    Σου στέλνω την αγάπη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. zouri, τώρα με βάζεις σε σκέψεις. Λες να έφταιγα εγώ, που δεν έδωσα με το καλημέρα στο γιατρό φακελάκι;; Παναγία μου!

    3 pad, ναι... 5 λεπτά νωρίτερα αν μας τον είχατε φέρει, θα τον είχαμε κάνει καλά! (το νεκρό...)

    όλα θα πάνε καλά..., πονάμε κι εμείς κι εκείνη...

    Άγγελε & sofi-k, σας ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου... Και ναι, αυτή η χώρα έχει πάρα πολλά κακά και κάτι πρέπει επιτέλους να κάνουμε γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τωρα τι να πω ? σε τετοιες περιπτωσεις μου φαινεται λιγο το οτιδηποτε...

    Synas λυπαμαι πραγματικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. avra, όλα μες στη ζωή είναι... Και οι στραβές και οι ίσιες... :) Σ' ευχαριστώ πόλυ για την επίσκεψή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τις ευχές μου για ότι καλύτερο είναι δυνατόν στη συνέχεια.

    Χωρίς να θέλω να κάνω τον ξύπνιο, ακόμη και να αθωωθεί ο τύπος, ένα γερό ταρακούνημα δεν θα τον βλάψει (ομοίως και τη διοίκηση του νοσοκομείου αν έχει ευθύνη που τον είχε αφήσει μόνο του... Κυρίως αυτή!)
    Πάντως ας μην καταφεύγουμε εύκολα σε συνθήματα και κλισέ όπως κάνουν κάποιοι εδώ. Δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε οι γιατροί, ούτε οι γιατροί του ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πραγματικά synas λυπάμαι για την περίπτωσή σου και θέλω να εκφράσω την συμπόνια μου για όσα σου συμβαίνουν. Κάθε τέτοια ιστορία(περίπτωση) και ειδικά συγγενή είναι πραγματικά απάνθρωπη ως εμπειρία.θα ήθελα όμως να επαναφέρω στην τάξη μερικούς από τους προλαλήσαντες.
    Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη απόδωσης ευθυνών αυτές τις ώρες και σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπερασπιστώ τον εν λόγω γιατρό.ΟΜΩΣ....


    Giasafox said...
    Νομίζουν ότι είναι επιστήμονες ενώ είναι ΑΠΛΑ ΤΕΧΝΙΤΕΣ και μάλιστα απλοί συντηρητές (η Βιολογία είναι η επιστήμη. Η Ιατρική είναι έμμεση πρακτική εφαρμογή της) οι οποίοι επαίρονται για τη θέση που τους έχει δώσει η κοινωνία ενώ δουλεύουν χειρότερα και από τους υδραυλικούς.
    (Τουλάχιστον οι τελευταίοι δεν "τα παίρνουν")

    Ελεος ελεος ελεος. Αν νομίζουν οι πάσης φύσεως βιολόγοι ότι η δουλειά του εργαστηρίου είναι πιο δύσκολη και απαιτητική από αυτη ενός γιατρού γιατί δεν έρχονται να το αποδείξουν στην κλινική πράξη? Αν νομίζουν ότι η ερευνητική πρακτική σε ένα εργαστήριο με knock-out ποντικάκια και με όλα τα protocols καθώς πρέπει είναι δύσκολη είναι πολύ γελασμένοι.Ας έρθουν σε καθημερινή αντιπαράθεση με το θάνατο και τον ανθρώπινο πόνο και τα λέμε μετά! Βέβαια ο Giasafox αν πάθει καμιά στένωση ή ανεύρυσμα να πάει σε κανέναν υδραυλικό να του βάλει χαλκοσωλήνα φ1/4 και όχι σε αγγειοχειρούργο.....(γλιτώνεις και το φακελάκι, έτσι δεν είναι????!)

    sigmund said...
    πόσο μάλλον οι γιατροί, που είναι και ΚΑΡΑΦΛΩΡΟΙ! Τα ΦΥΤΑ κάθε τάξης...

    Αυτοί οι φύτουλες που λες αγαπητέ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΧΑΝΟΥΝ τα καλύτερά τους χρόνια πάνω από βιβλία και πτώματα, μέσα στα νοσοκομεία για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο μέλλον ως επαγγελματίες.(δεν περνούν το χρόνο τους κατεβάζοντας φραπεδιές,όπως άλλοι...). Επίσης αυτοί οι ΚΑΡΑΦΛΩΡΟΙ εργάζονται μέσα σε περιβάλλοντα λουσμένα από ιονίζουσες ακτινοβολίες και χημικά, μεταλλαγμένους ιούς και ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων, ενώ χειρουργούν με μόνη προστασία από μεταδοτικές ασθένειες όπως το AIDS ένα λεπτό γάντι από latex.(σα προφυλακτικό ένα πράμα!)(citn:είναι στην ίδια ομάδα επικινδυνότητας με τις πόρνες).Για να μην αναφέρω ότι εκείνος ο παλιός ο συμμαθητής, ο φλώρος, ο Γιαννάκης, το παιδί της μαμάς του, έχει πολύ περισσότερα αρχ.... από τα αλάνια της τότε τάξης γιατί ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ παίρνει στα χέρια του 10αδες ζωές.(και το πιο επικίνδυνο πράγμα που κάνει ΔΕΝ είναι το μπάντζι...)

    έτσι για να μη μακρυγορούμε λοιπόν, προσέψτε λίγο τα λόγια σας και τιθασεύστε τα συναισθήματά σας, όπως και την ανάγκη σας για την απόδωση ευθυνών.

    Εξάλλου και αυτοί άνθρωποι είναι και μπορούν ΚΑΛΛΙΣΤΑ να κάνουν και λαθη.(παρότι μοιραία)

    Sorry again για την περίπτωσή σου.

    Ένας εκπαιδευόμενος....μασόνος(lol)της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

    ps:Και το 2ο γιατρό γιατί τον εμπιστεύσαι?Μήπως μια πιο βαθιά σου ανάγκη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή