Header Painting by Agapi Hatzi

Παρασκευή, Μαΐου 18, 2007

Παπουτσωμένα όνειρα


Από μικρή βλέπω πάρα πολύ συχνά στον ύπνο μου παπούτσια.
Δεν είναι μόνο που μ’ αρέσουν. Βλέπω όλων των ειδών τα παπούτσια.
Είναι απ’ τα συνηθέστερα μοτίβα των ονείρων μου.

Τα κοιτάζω, τα φοράω, τα δοκιμάζω, άλλα μου κάνουν, άλλα είναι αντρικά και σαν βάρκες, άλλα αθλητικά, παλιά και φθαρμένα, άλλα πλαστικά και με έντονα χρώματα, σαν αυτά που φορούσαμε παιδιά.

Έχω συχνά αναρωτηθεί, τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Σήμερα πάλι έβλεπα παπούτσια. Ξύπνησα με την ανάμνησή τους χαραγμένη στο ναρκωμένο μου ακόμα μυαλό. Ήταν φούξια με περίεργες ραφές και κοψίματα και απαιτούσαν ειδικό «στήσιμο», για να κάτσουν σωστά. Αλλιώς ήταν σαν παντόφλες, που τις είχε φάει μπροστά ο σκύλος. Κι όλοι τα χάζευαν και με ρώταγαν γι’ αυτά.

Ένας φίλος, δε, είπε προσφάτως, πως θα ‘θελε να γίνει τα παλιά All Star κάποιας! Και να τα γράφει, λέει, η γυναίκα όλα εκεί πέρα. Ρώτησα μήπως θα προτιμούσε καλύτερα να γίνει τ’ αρ&%*#α της… Μιας και δεν έχει…

Πάντως ήρθε και κόλλησε όλο αυτό με την παλιά μου απορία.
Έχετε εσείς μήπως καμιά ιδέα, τι ρόλο βαράνε τα παπούτσια στο συλλογικό ασυνείδητο;

17 σχόλια:

  1. τα παπούτσια, λένε, (ποιοί ακριβώς, μου διαφεύγει) συμβολίζουν την κατεύθυνση και την πορεία και συνήθως παρουσιάζονται στα 'σταυροδρόμια της ζωής. Τη στιγμή αλλαγής πορείας, η στιγμή όπου παίρνονται αποφάσεις.
    Επίσης συμβολίζουν και την αισθησιακή πλευρά μας και συνδέονται με τον ερωτικό τομέα. Αυτά γνωρίζω, αυτά σου λέω. Τα καινούργια παπούτσια που θέλουν ειδικό στήσιμο, με πάνε σε αναδόμηση, για την οποία είσαι ακόμα πολύ διστακτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα τη φέρεις εις πέρας.

    (εκτός από μετρητά, δέχομαι άμέρικαν εξπρές, βιζα και μαστερκαρντ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον σε απασχολεί κάτι ελκυστικό και περίπλοκο συνάμα... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. dawk, αναδόμηση, ανασύνταξη... Πολύ ανα- έχει πέσει σήμερα! Θα σε πληρώσω λοιπόν αναδρομικά. Αν φέρω εις πέρας το ανα- (θεμα).

    an-lu, δεν ήταν ακριβώς ελκυστικά. Ήταν μυστήρια, εκκεντρικά. Σίγουρα αξιοπρόσεκτα πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω τι σημαίνουν τα παπούτσια, αλλά το soundtrack είναι από τα πολύ αγαπημένα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως: "Βάλε τα παπούτσια σου και φύγε";...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα παπούτσια για τον Φρόυντ είναι το σύμβολο των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Sigmund Freud: vol.1, Introductory Lectures on Psychoanalysis, penguin books, 1991, σ.191- shoes and slippers are female genitals), οποιαδήποτε σχεδόν κλειστή κοιλότητα συμβολίζει το γυναικείο όργανο. Για τον Φρόυντ, βέβαια, το σύμβολο ήταν μια σχετικά σταθερή σχέση ανάμεσα σε ένα νόημα και μία μορφή, οπότε αυτή η εξήγηση είναι ικανοποιητική εάν θέλουμε να εξηγήσουμε οποιοδήποτε σύμβολο σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε πραγματικό. Στην ουσία, όμως, η συμβολική τάξη εμπεριέχει τα πάντα, έχει δηλαδή καθολικό χαρακτήρα και δεν συγκροτείται σταδιακά. Από τη στιγμή που εμφανίζεται το σύμβολο, υπάρχει ένα σύμπαν συμβόλων… γιατί δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του. Με άλλα λόγια, το συμβολικό είναι το πεδίο της ριζικής ετερότητας, οπότε και το ασυνείδητο είναι ο λόγος του μεγάλου Άλλου. Αν θες να μάθεις τι συμβολίζουν τα παπούτσια στα όνειρα θα πρέπει να ανατρέξεις στον Άλλον, που έχει εμπνεύσει κοινωνικο-πολιτισμικά το ασυνείδητο σου. Απ' ό,τι βλέπεις δεν είναι τόσο απλή υπόθεση but trust me, these "Shoes" were made for walking.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή βλέπω πολύ συχνά παπούτσια στον ύπνο μου το έχω ψάξει το θέμα.
    Το παπούτσι είναι ένα σύμβολο της στάσης ενός ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον του, ή το πού βρίσκεται σχ σχέση με το περιβάλλον του.
    Η κατάσταση των παπουτσιών (χρώμα, είδος κλπ) δίνει περισσότερα στοιχεία.
    Η παντόφλα είναι σύμβολο της θηλυκής κυριαρχίας, και μερικές φορές μπορεί και να έχει σεξουαλική σημασία.
    Η κατεύθυνση και η πορεία ενός ανθρώπου που λέει η Ντοκ, συμβολίζεται συνήθως από το πόδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ: Αν δείτε στον ύπνο σας πως αγοράζατε παπούτσια καινούργια, σημαίνει πως θα πάρετε αποφάσεις που αν δεν τις εγκαταλείψετε θα οδηγηθείτε στην επιτυχία όλα σας τα σχέδια θα πραγματοποιηθούν. Αν δείτε πως πετάξατε τα παλιά σας παπούτσια, σημαίνει πως θα αντιδράσετε σωστά σε δύσκολες καταστάσεις και αυτό θα σας βγει σε καλό. Αν δείτε πως καίγατε παλιά σας παπούτσια, αυτό σημαίνει πως θα σταματήσετε τα κουτσομπολιά του κόσμου και θα ανεβάσετε τη θέση σας στο περιβάλλον σας αποδεικνύοντας με τον τρόπο σας πως άδικα σας συκοφαντούσαν. Αν δείτε πως βάφετε και γυαλίζετε τα παπούτσια σας, αυτό σημαίνει πως θα βελτιωθεί πολύ η κατάσταση των οικονομικών σας γιατί θα δείξετε και προβάλετε νέες ιδέες στον επαγγελματικό τομέα. Αν δείτε πως φοράτε παπούτσια καινούργια και σας πηγαίνουν καλά στα πόδια σας, αυτό σημαίνει πως θα πετύχετε σε όλες σας τις υποθέσεις. Αν δείτε πως πέφτουν στενά, σημαίνει πως πίκρες και στενοχώριες σας περιμένουν. Αν δείτε πως τα παπούτσια σας ήταν γεμάτα λάσπες, σημαίνει πως θα μειωθείτε ηθικά. Αν τα δείτε σχισμένα, σημαίνει προσβολή. Αν είστε γυναίκα και δείτε παπούτσια να τα φοράτε και να σας κάνουν εντύπωση, αυτό σημαίνει πως θα κάνετε δυστυχισμένο κι αποτυχημένο γάμο αν είστε ανύπαντρη, αν είστε παντρεμένη θα πει πως ο γάμος σας είναι σκέτη αποτυχία. Αν είστε άνδρας και δείτε πως αντί για παπούτσια φοράτε μπότες καινούργιες, σημαίνει πως θα σημειώσετε επαγγελματική και κοινωνική άνοδο. Αν μια γυναίκα δει να φοράει παπούτσια με υψηλά τακούνια, σημαίνει πως έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της, πράγμα που δεν θα της βγει σε καλό.

    ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ: Αν δείτε στον ύπνο σας απλά παντόφλες, ή αγοράζατε, ή τις κρατούσατε στα χέρια σας, σημαίνει για σας πως θα σας βρουν ευτυχισμένες μέρες χωρίς προβλήματα και σκοτούρες. Αν δείτε πως φορούσατε παντόφλες γιατί σας στένευαν τα παπούτσια σας ή γιατί μπήκατε στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει για σας μεγάλη ανακούφιση και ευτυχισμένα γεγονότα θα σας βρουν αυτόν τον καιρό. Αν δείτε πως σας χάρισαν ένα ζευγάρι παντόφλες και τις χαρήκατε, σημαίνει πως, σαν άνδρας, θα πέσετε στον έρωτα μιας γυναίκας που δεν αξίζει. Αν είστε γυναίκα και δείτε αυτό το όνειρο, σημαίνει ερωτικές περιπέτειες χωρίς αντίκρισμα και μόνο στενοχώριες θα σας δώσούν. Αν σαν άνδρας δείτε πως χαρίζατε παντόφλες σε γυναίκα, σημαίνει πως θα φερθείτε πρόστυχα σε κάποια γυναίκα την οποία θα κάνετε θύμα σας με ψεύτικες υποσχέσεις. Αν είστε γυναίκα και δείτε πως αγοράζατε κεντημένες παντόφλες, ή πως τις κεντούσατε εσείς, αυτό σημαίνει πως μάταια θα προσπαθήσετε να κατακτήσετε τον άνδρα που επιθυμείτε, το όνειρο σας προειδοποιεί να εγκαταλείψετε κάβε προσπάθεια γιατί κι αν ακόμα συνδεθείτε αργότερα θα το μετανιώσετε.

    Από εδώ

    Ότι θα έκανα αναζήτηση στο Google πάντως για ονειροκρίτη ούτε που το φανταζόμουν ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sofi-k, το Full Metal Jacket φαντάζομαι, θα εννοείς... Ναι, έχει πολλά, παλιά κι αγαπημένα... Το κομμάτι αυτό πάντως είναι κλασσικό τραλαλά για χαζοχαρούμενους, πλην όμως σαφώς τσαντισμένους ερωτευμένους.

    dodos, πιθανώς, πιθανότατα!

    ninny the 3rd, μας κούφανες! Μάλλον πρέπει να ανατρέξω στο Άλλον, που έχει εμπνεύσει κοινωνικο-πολιτισμικά το ασυνείδητο μου, για να καταλάβω...

    3 pad, δεν με βοηθάς, δεν με βοηθάς... Κάτι με στάσεις και σεξ πάντως έχει να κάνει, ε;

    Άγγελε, λοιπόν: θα πάρω αποφάσεις & θα πετύχω σε όλες μου τις υποθέσεις. Βέβαια ο γάμος μου είναι σκέτη αποτυχία & θα ζήσω ερωτικές περιπέτειες χωρίς αντίκρισμα, που μόνο στενοχώριες θα μου δώσουν. Γαμώ τους ονειροκρίτες βρήκες!! ΛΟΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ για την περίληψη γιατί να σου πω την αληθεια δεν έκατσα να τα διαβάσω...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνειρμοί:

    παπούτσια ->
    -> πόδια ->
    -> περπάτημα ->
    -> έδαφος ->
    -> γη ->
    -> πλανήτης ->
    -> οικολογική καταστροφή ->
    -> πυρηνικά όπλα ->
    -> Αμερική ->
    -> Bush ->
    -> κοτσάνες

    Συμπέρασμα: Είναι σαφές ότι έχεις κάνει κάποια μεγάλη κοτσάνα που σε τυρανάει και στα όνειρά σου. Αν ναι έχεις δύο επιλογές:
    Το ξέρει κανείς άλλος;
    -> Αν όχι τότε κάνε το κορόϊδο και ξέχασέ το. Θα γλιτώσεις άμεσα απο τα όνειρα με τα παπούτσια.
    -> Αν ναι. Τότε έχεις πάλι δύο επιλογές; (1)Αν μπορείς να το συγκαλύψεις τότε καν`το και έχεις απαλλαγεί από τα όνειρα με τα παπούτσια. (2) Αν δεν μπορείς τότε...την πάτησες!!! χεχε

    Λοιπόν. Δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν τα παπούτσια στα όνειρα. Τα παραπάνω έχουν παραχθεί από την φαντασία μου. Ε τι άλλο ήθελες να σου γράψω στις 3:30 τα χαράματα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μήπως δώσε σε κάποιον τα παπούτσια του στο χέρι;;;
    λέω εγώ τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι και μπαλωμένο!!!!


    Δεν πιστεύω σε ονειροκρίτες!

    Τα όνειρα για μένα κρύβουν μια αλήθεια, μια ονειρόποληση, και δεν πληρώνεις κααι φόρους όσα όνειρα και αν δεις!
    Οπότε πήγαινε πάλι για ύπνο!!!

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άγγελε, σα δε ντρέπεσαι... Κι εγώ που σε πίστεψα...

    Σόφη-κ, ξαναΛΟΛ!

    Παρ...άλογε, μα δεν θέλω ν' απαλλαγώ απ' τα ονειρικά μου παπούτσια! Μ' αρέσουν!

    Αλκυόνη, ποιος ξέρει; Δεν αποκλείεται...

    Σταύρο, μα μόλις ξύπνησα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι νεότερες θεωρίες ονείρου δεν βλέπουν τα όνειρα σαν μεταφορείς συγκεκριμένων μυνημάτων.Κάθε σύμβολο έχει ξεχωριστή σημασία για τον καθένα μας οπότε το να δώ παπούτσια μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο για τον καθένα απο εμάς.Σημασία έχει το περιεχόμενο και το συγκινησιακό σημείο και όχι τοσο το σύμβολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξέρουμε για τον Freud και την παλιά και γνώριμη ερμηνεία περί παπουτσιών αλλά εμένα δε με πείθει.
    Θα έλεγα να αγοράσεις ένα καλο ζευγάρι αθλητικά και να σε πιάσει το αθλητικό σου ιδεώδες(αν και χλωμό το βλέπω!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή