Header Painting by Agapi Hatzi

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Αλλ-, αλλ-, αλλ-

Έχω αναλώσει νύχτες και μέρες, προσπαθώντας να καταλάβω τους ανθρώπους. Όχι μόνο από ενδιαφέρον, αλλά και από περιέργεια. Είμαι πολύ περίεργο ζώον.

Αυτό λοιπόν που μέχρι τώρα έχω δει, είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες. Τους αλλάζουν τα χτυπήματα της μοίρας, τους αλλάζει κι η εύνοια της ζωής. Πολλοί αλλάζουν κατά βούληση, πολλοί υποχρεωτικά. Μερικοί αντιστέκονται, αλλά τους παίρνει το ποτάμι. Πάντως όλοι αλλάζουν.

Αλλάζουν ανάλογα με την κάθε φάση της ζωής τους. Προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες της κάθε στιγμής και φτιάχνουν ολόκληρο θεωρητικό υπόβαθρο, για να υποστηρίξουν τις επιλογές τους. Μπορεί η επόμενη επιλογή να βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την προηγούμενη. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει, πως κάθε μία απ’ αυτές τους αλλάζει περαιτέρω.

Τους αλλάζουν και οι άλλοι. Η συμπάθεια, ο έρωτάς τους, η κακία και ο φθόνος. Ο ανταγωνισμός ή η συντροφικότητα. Η προσπάθεια να ξεπεράσουν, να αγαπήσουν ή να εκδικηθούν τους άλλους: ο αγώνας να συνυπάρξουν εντέλει μαζί τους.

Οι περισσότεροι λένε, πως ο χαρακτήρας δεν αλλάζει. Δεν ξέρω βέβαια, τι ακριβώς εννοεί ο καθένας με τη λέξη «χαρακτήρας». Προσωπικώς τη θεωρώ συνώνυμη του «ήθους». Και γι’ αυτό νομίζω, πως σ’ αυτό που λέγεται ζωή, οι άνθρωποι δεν είναι ηθικοί ή ανήθικοι. Ούτε καν πως έχουν συγκεκριμένο ήθος.

Είναι ηθοποιοί. Με όλες τις έννοιες της λέξης.

Κι οι παραστάσεις ανεβοκατεβαίνουν. Μπαίνοντας στο πετσί του κάθε ρόλου, ο κάθε ρόλος μπαίνει στο πετσί τους. Και όσο περισσότεροι οι ρόλοι, τόσο πιο πολλές οι αλλαγές. Κι όσο πιο δύσκολοι οι ρόλοι, τόσο πιο βαθιές οι αλλαγές. Κάπως έτσι οι ηθοποιοί -κάπως έτσι κι οι άνθρωποι- γίνονται τα πιο αλλόκοτα πλάσματα του κόσμου… Και τα πιο συναρπαστικά…

(Εσείς τι λέτε; Αλλάζει ο χαρακτήρας του ανθρώπου;)

8 σχόλια:

  1. Επειδή ακριβώς ο χαρακτήρας είναι αποτέλεσμα εμπειριών, φυσικά και αλλάζει, αυτό που πιθανόν να μένει σταθερό, είναι οι βασικές αξίες του κάθε ατόμου, αν και αυτές ακόμα παίρνουν πολύ νερό...
    Το πρόβλημα με τις αλλαγές είναι πως δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές ούτε από τον ίδιο τον "αλλασόμενο" ("προσαρμοζόμενο" θα έλεγα κι εγώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως υπάρχει μια βασική μαγιά που δεν αλλάζει.
    Από κει και πέρα, είμαστε λίγο απ'όλα. Αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να το δείξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ενέχομαι στην κατάσταση", μας έλεγε η Πατεράκη για να μας μάθει να παίζουμε Τ. Ουίλιαμς... Κι ανάλογα με την κατάσταση, άλλαζε και ο τρόπος που αντιδρούσαμε. Κάπως έτσι αλλάζει κι ο χαρακτήρας μας με το πέρασμα του χρόνου, αν και κάποιες ιδιότητές μας παραμένουν σταθερές. Είναι όμως λίγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ ότι είναι θέμα εμπειριών.

    Μπορεί η επόμενη επιλογή να βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την προηγούμενη. Δεν έχει σημασία.

    Όταν οι άνθρωποι προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, κάποιοι απλώς διαγράφουν (ή βάζουν στο συρτάρι) τις θεωρίες που τούς χρησίμευαν μέχρι τότε αλλά όχι πια ("πρακτική προσαρμοστικότητα"), ενώ άλλοι συνδυάζουν και εξελίσσουν τις παλιές θεωρίες τους πάνω στις νέες συνθήκες ("επική προσαρμοστικότητα"- οι ονομασίες είναι δικές μου).

    Καθένα από τα δύο παραπάνω ήδη προσαρμοστικότητας έχει τα πλεονεκτήματά του. Συνήθως όλοι κάνουμε λίγο κι απ' τα δύο, αλλά πολλοί από εμάς έχουμε ένα είδος προτίμησης προς τη μια τάση, από ό,τι έχω δει. Εγώ έχω τάση προς το δεύτερο είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καποια πραγματα αλλαζουν ή προσαρμοζονται, πες το οπως θες, με τις συνθηκες που ζεις και τις εμπειριες που αποκτας απο την ζωη σου.Εξ ολοκληρου παντως δεν αλλαζει ενας ανθρωπος κακα τα ψεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε επίπεδο ιδεών, σίγουρα μπορεί να αλλάξει.

    Σε επίπεδο "ήθους", "αξιών", κ.τ.λ., νομίζω πως τα πρώτα χρόνια είναι καθοριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. an-lu, οι βασικές αξίες είναι που πάνε εντελώς στο διάολο... Δεν έχεις ακούσει π.χ. για την διαφθορά της εξουσίας;

    ladybug, αυτό λένε οι περισσότεροι. Όμως κι η βασική μαγιά αλλοιώνεται συν τω χρόνω.

    3 pad, ποιες ιδιότητες παραμένουν σταθερές; Name one.

    dodos, άντε να συμφωνήσει και κάποιος!

    thrass, καλά, εσύ είσαι τρομερός... "Θεωρητικός της Ζωής"! Απίθανος!

    avra, δεν υπάρχουν μόνο τα άκρα. Οι αλλαγές σε μερικά σημεία μπορεί να είναι αμυδρές, όμως εξακολουθούν να είναι αλλαγές.

    cyrusgeo, τα πρώτα χρόνια είναι όντως καθοριστικά, αλλά και όλα τα επόμενα κάτι κάνουν... Σε ορισμένους ανθρώπους παρατηρείται μάλιστα πλήρης μεταστροφή μετά από κάποιο έντονο βίωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή