Header Painting by Agapi Hatzi

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2008

Μαζέψου


Μπορεί κάποιος που έχει γεννηθεί όμορφος να κατακρίνει έναν άσχημο -ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει την εμφάνισή του- ως ρηχό;

Μπορεί ένας επαγγελματικά επιτυχημένος άνθρωπος να καταφέρεται εναντίον των φιλόδοξων νέων για έλλειψη ιδανικών και αξιών; (Για θυμήσου καλύτερα… και δες το παράδειγμά σου)

Μπορεί ένας γεννημένος πλούσιος, να μιλά για την «κατάντια του σημερινού(!) ανθρώπου» να θέτει ως πρωταρχικό στόχο της ζωής του το χρήμα;

Μπορεί ο δυνατός να κατηγορεί τον αδύναμο -ο υγιής τον ασθενή, ο αρτιμελής τον ανάπηρο- για έλλειψη αυτοπεποίθησης, κινήτρων και θέλησης;

Μπορεί ο άνθρωπος των Δυτικών Δημοκρατιών να μέμφεται -και να περιθωριοποιεί- τους πολίτες ολοκληρωτικών καθεστώτων ως ηθικά εξαθλιωμένους;

Μπορεί ο χορτασμένος να ονοματίζει τον πεινασμένο πεινάλα;
Ο «αφέντης» το δούλο δουλοπρεπή; Αναξιοπρεπή; Μπορεί;


Από θέση ισχύος μπορείς να λες πολλά. Πιθανώς και αληθή. Μαζέψου όμως.
...

23 σχόλια:

 1. Επιβεβαιώνεις το τελευταίο μου σχόλιο,
  (στο προηγούμενο ποστ σου).
  ..οτι σε "βρίσκω" σε πολύ καλή φάση και καθόλου "σκούρα τα πράγματα".
  Απόδειξη το εξαίρετο, σημερινό σου ποστ.
  Ζωντανή η ψυχή, καθαρά τα μάτια...
  Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μιλώντας από την πλευρά του αντιτουριστικού από άποψης εμφανίσεως... ας έρθει όποιος θέλει κι ας πει ότι θέλει...

  τώρα αν φύγει με την ουρά στα σκέλια... λυπάμαι... η ζωή ποτέ δεν ήταν ένας κήπος με τριαντάφυλλα κι εγώ δεν δίνω interview για Άγιος της ορθοδοξίας...

  :))))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχώς ή ευτυχώς κανείς απ' όσους αναφέρεις δεν είναι σε θέση ισχύος. Θυμήθηκα και τι έλεγε ο Χέγκελ για τη σχέση αφέντη (με ή χωρίς εισαγωγικά) και δούλου. Ότι τελικά ο πιο ισχυρός είναι ο δούλος. Διότι μπορεί να υπάρξει και να επιζήσει και χωρίς αφέντη. Ενώ ο αφέντης όχι. (Ως αφέντης εννοείται.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όποιος κατηγορεί, κατακρίνει, μέμφεται κλπ, κάποια προσωπική του ανάγκη εκτονώνει.
  Η πρότασή μου είναι καλύτερα να κοιτάξει να εκτονωθεί αλλού.
  Απλά αυτή η εκτόνωση είναι α) η εύκολη λύση και β)αυτός που την κάνει θεωρεί ότι έτσι επιβεβαιώνεται ο ίδιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι και το άλλο gerasime..
  O φυλακισμένος είπε στον δεσμοφυλακά του..
  "Σε λυπάμαι είσαι..φυλακισμένος, να με φυλάς..και να με προσέχεις, ενώ εγώ ..κάθομαι!"
  Πάνω - κάτω το ίδιο, δηλαδή..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. σπίθα, σ' ευχαριστώ. Όσο για το δεύτερο σχόλιό σου, κι οι δυο είναι -νομίζω- ανελεύθεροι. Εσωτερικά ή εξωτερικά ή και τα δύο.

  chris, έλα... αυτό είναι θέμα γούστου! Περί γούστου... κολοκυθόπιτα.

  Γεράσιμε, καθόμουν και σκεπτόμουν όλα τα παραδείγματα βάσει αυτού που λες. Ναι, γενικά ο στερημένος μπορεί να ζήσει με την έλλειψη. Ο άλλος παύει να είναι αυτό που είναι. Πρέπει να επαναπροσδιορισθεί ως άνθρωπος. Όμως... κι ο στερημένος είναι συνήθως είτε έρμαιο είτε κυνηγός της έλλειψής του. Η αποδοχή κι η συμφιλίωση με την όποια κατάστασή σου είναι πολύ σπάνια.

  (Πήγα στον Ελευθερουδάκη να παραγγείλω το βιβλίο σου και δεν υπήρχε, αλλά το παρήγγειλα. Συντόμως θα σου κάνω και κριτική! ΛΟΛ! Μην χάσεις!)

  ladybug, ή... έτσι πιστεύει. Θεωρεί εαυτόν υπεράνω. Δεν βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις συνθήκες, γενικώς... κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μπράβο!
  Πολύ ωραία κατέθεσες τις σκέψεις σου.

  Κι όμως συμβαίνουν δυστυχώς,έτσι ακριβώς όπως τα λες.

  Η απάντησή μου "λαϊκίστικη"μεν, αλλά οι αγραμματοι "παλιοί", σοφές παροιμίες έβγαζαν.
  "'Οποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει"

  Και η αντίστοιχη κινέζικη σε...ελεύθερη μετάφραση
  "Για να νοιώσεις κάποιον, τις παντόφλες του πρέπει να φορέσεις"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εύστοχο το ποστ σου.

  Εγώ θα το θέσω σε προοπτική ισχύος. Ο όμορφος δεν γουστάρει να βλέπει τον άλλον να βελτιώνει την εμφάνισή του διότι του χαλάει το μονοπώλιο. Και αυτό τον τσούζει.

  Ομοίως και τα άλλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. "ρίχνω μιά τελευταία ματιά.Οχι,ο χ ι.Ούτε α υ τ ό. Ούτε έ τ σ ι.Σηκώνουμαι.Γδύνουμαι.Κοιτάω απ΄το παράθυρο.Ουρανός,ξάστερος ουρανός.Αδιάφορος.Το φεγγάρι έχει έρθει πιό κοντά.Βγαίνω έξω ξιπόλητος,με το σώβρακο.Ψυχή στο δρόμο.Βρίσκω το ξερόκλαδο που΄χα πετάξει.Μπαίνω.Το βάζω σ΄ένα ανθοδοχείο χωρίς νερό,πάνω στο τραπέζι.Σβήνω το φως και πλαγιάζω.Να κοιμηθώ θέ μου.Καλύτερα να πάω με τα όνειρα-ας είναι κι εφιάλτες.Καλύτερα."

  (αυτό απο τον Ρίτσο,Καρλόβασι 1983.
  κι ένα χαμόγελο απο μένα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χρειάζεται μια κάποια ενσυναίσθηση για να μπεις στη θέση του άλλου. Οι περισσότεροι δεν την διάθέτουν, κι έτσι ανοίγουν το στόμα τους κι όποιον πάρει ο Χάρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. 1. μπορεί κανείς απλώς να τον πει ασχημομούρη και ηλίθιο και να στρέψει το βλέμμα του αλλού για να προστατεύσει το γούστο του

  2. ένας πραγματικά "επιτυχημένος" λυπάται για τη ματαιότητα της φιλοδοξίας τους - και κατ επέκταση για τον εαυτό του

  3. μπορεί και οφείλει, ειδικά σε αυτή την εποχή που ζούμε τη δικτατορία των "αδυναμων"

  4. ο άνθρωπος των Δυτικών Δημοκρατιών μπορεί να μουτζώνει τα μούτρα του για το πως κατάντησε τον άνθρωπο και την κοινωνία

  5. ο χορτασμένος δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί όποιος έχει χάσει την αίσθηση της πείνας γίνεται αυτόματα γομάρι

  6. όσο ο δούλος παραμένει δουλοπρεπής και αναξιοπρεπής, καλά κάνει ο αφέντης και τον ονοματίζει έτσι

  7. γιατί να μαζευτεί αυτός που βρίσκεται σε θέση ισχύος; αν έχουν τα κότσια ας τον "μαξέψουν" οι άβουλοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. θΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ.Δεν υπαρχει τετοιο πραγμα.Οποιος το αισθανεται απλα κατα την ταπεινη μου παντα αποψη ,ειναι το λιγοτερο βλαξ.Η φυση ειναι σε θεση ισχυος ,τιποτε αλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καθένας "μπορεί" να λέει οτιδήποτε για τον άλλο...
  Ο άλλος πάλι καλό και κυρίως "υγιεινόν", θα είναι να μην τα λαμβάνει υπ' όψιν...
  ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πολύ σωστά τα βρίσκω αυτά που λες.. Μα να ξέρεις ότι εσχύει και το αντίθετο ουκ ολίγες φορές.. Δηλαδή πολλοί είναι αυτοί που ισοπεδώνουν τα κεκτημένα του όποιου ισχυρού.. Θέλω να πω πως δεν το βλέπω μεμονωμένα, καθώς καθημερινά βλέπω να συμβαίνει και από τις δύο πλευρές κάτι τέτοιο.. Αυτός που έχει την ισχύ όμως τελικά είναι αυτός που δεν επηρεάζεται..
  Καλή σου μέρα!
  ΥΓ: Πολύ πολύ ωραίο μπλογκ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ladybug, :)

  ανάσα του βορρά, δύσκολα βγαίνουμε από την κοσμάρα μας.

  Βρε, βρε, βρε… καλώς τον glenn! Πολύ εύστοχο και το σχόλιό σου.

  ερμία, ευτυχώς που έχουμε κι αυτήν την εναλλακτική…

  vromios, ήθελα μόνο να προτείνω έλεγχο πάνω στις ασύδοτες και συχνά "ρατσιστικές" σκέψεις μας. Γιατί όλοι σκεπτόμαστε ή μιλάμε έτσι… ο καθείς όπου τον παίρνει. Και μία προσπάθεια να κρίνουμε τα πράγματα βάσει του δικού τους κόντεξτ, όχι του δικού μας. Ίσως κάποτε θα μπορούσαμε να αποφεύγουμε έτσι τις βίαιες ανατροπές, που προτείνεις στο τέλος. Όχι πως το πιστεύω βέβαια, γιατί η ανθρώπινη φύση μάλλον δεν αλλάζει, αλλά λέμε τώρα.

  faraona, ε, πώς; Υπάρχουν πολλά ιεραρχικά σχήματα στην κοινωνία… Άσχετα, αν θεωρητικά είμαστε όλοι ίσοι…

  3 pad & τέρας της αμάθειας, δεν είναι το θέμα τι λέμε. Είναι πώς σκεπτόμαστε.

  thogias, υπάρχει μία… πάλη, ναι. Σ’ ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πως θεωρητικα δηλαδη?Δεν καταλαβα.Οσο πιο πολυ ανακατευεται κανεις με τα πυττουρα τοσο περισσοτερες πιθανοτητες εχει να τον τρωνε και οι κοτες(η και οι πετεινοι)Εαν δεν μαθουμε να ζουμε στις ακρες του συστηματος κι οχι μεσα σ αυτο ,φυσικα θα εχουμε να κανουμε με ιεραρχειες και κολοκυθια τουμπανα κατα την αποψη μου.Για να ζησεις ομως ετσι πρεπει να μειωσεις τις αναγκες και τα αιτηματα σου πρωτα ο ιδιος προσωπικα και να θεσεις εαυτον σε παιδευση.Αλλιως αγαπητη μου ,θα εχεις στο κεφαλι σου μονιμως τους τυπους που κυκλοφορουν εαυτον, σε θεση ισχυος,και δικαιως.Οποτε εκει υπαρχει μια αλλη παροιμια .Οποιος θελει τα γενια ,να εχει και τα χτενια.Καλησπερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Eγώ είμαι όμορφος, πλούσιος, έξυπνος, μετριόφρων και .... μαζεμένος!!!!! :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. faraona, αν και έχω την ίδια φυσική τάση, παρ' όλ' αυτά δεν μπορούν όλοι να ζουν στις παρυφές του συστήματος, γιατί έτσι θα πάψει να υφίσταται σύστημα. Και δεν ξέρω κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Ας ρωτήσουμε τον Μπακούνιν...

  adaeus, κι εγώ! Κόλλα το!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Καλημερα!Μα το συστημα ουτως η αλλως θα υφισταται γιατι παντα θα υπαρχουν ανθρωποι που θα το στηριζουν.Αφου ξερεις και γιατι θα γινεται αυτο .Απλα αφηνεις το συστημα να αυτοδηλητηριαζεται.Και ο μονος τροπος για να γινει αυτο ειναι να μην εισαι στον πυρηνα του και φυσικα να μην εχεις καμμια θεση ισχυος ετσι οπως την εννοει αυτο.Ας μη το βασανιζουμε ομως αλλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Δυστυχώς,έτσι γίνεται πάντα.Καλό θα ήταν να βουτούσαμε τη γλώσσα μας στο μυαλό,που έλεγαν και οι παλαιότεροι,πριν ξεστομίσουμε τέτοια λόγια.Όμως απερίσκεπτα κατηγορούμε,βάζουμε ταμπέλες,κατακρίνουμε.Ο καθένας να κοιτάξει το χάλι του -σίγουρα θα γίνουμε καλύτεροι.Αλλά είναι ουτοπικό αυτό που ζητάω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. faraona, οκ, τ' αφήνω...

  όλα θα πάνε καλά, ναι, ουτοπικό είναι, όμως μία προσπάθεια ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Κι ας πονάει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Μπορεί?
  Οι "αδύναμοι" τι λένε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή