Header Painting by Agapi Hatzi

Κυριακή, Οκτωβρίου 26, 2008

Άμα ο άνθρωπος είναι μαλάκας…

Υπάρχουν και ωραία γατιά... και καλοτραβηγμένα


Θυμήθηκα τώρα μια ιστοριούλα που είχα ακούσει κάποτε στην τηλεόραση για τον Καραμανλή τον γηραιό και πολύ γελάω. Κάποτε –λέει- που θα πήγαινε κάπου στο εξωτερικό, του πρότειναν να πάρει μαζί του έναν διπλωμάτη-διερμηνέα. Μόλις ακούει ο Καραμανλής το όνομα του, λέει: «Μα αυτός είναι ηλίθιος! Τι να τον πάρω μαζί μου να τον κάνω;» Μα… του λένε οι άλλοι… είναι πολύ μορφωμένος, ξέρει 7 γλώσσες! «Και στις 7 μαλακίες θα λέει», απαντάει ο Κ.

Παίζω τελευταίως στο owned, ένα παιχνίδι στο Facebook, όπου αγοράζεις και πουλάς φωτογραφίες. Ε ρε, παιδιά! Αμέσως τους κόβω ποιος είναι ακριβός, ποιος θα πουλήσει, ποιος ξέρει να παίζει και ποιος όχι. Είναι ακριβώς όπως και στη ζωή. Άμα βλέπεις έναν κακομοίρη, που έχει παραθέσει ό,τι πιο γελοία φωτογραφία έχει τραβήξει στη ζωή του, να κοιμάται π.χ. με τη μπύρα ανάμεσα στα μπούτια ή να έχει ζωγραφίσει στη μάπα του μουστάκια για να γίνει αστείος ή να μας πρήζει με την ψωρόγατά του σε 15 φωτογραφίες… ε… ξέρεις… δεν είναι για να τον αγοράζεις.

Κάναμε πλάκα το καλοκαίρι με την κολλητή μου, δε, που με την πρώτη ματιά πιάναμε τους Έλληνες. Οι περισσότεροι είναι ή σε κάποια παραλία ή σε κάποια καντίνα παραλίας ή σε κανά νησιώτικο καφέ-μπαρ, με έναν φραπέ/μπύρα στο χέρι. Οι υπόλοιποι ποζάρουν μπροστά σε κιτρινισμένα καλοριφέρ με το Χριστούλη και την Παναγία πάνω απ’ τα κεφάλια τους ή πάνω σε κάποιο παλιοκρέβατο με κλαρωτά σεντόνια Πειραϊκής-Πατραϊκής και φανελάκι Μινέρβα –πάλι με το Χριστούλη και την Παναγία πάνω απ’ τα κεφάλια τους.

Παρ’ όλ’ αυτά, για κάποιον πολύ περίεργο λόγο, οι Έλληνες είναι απίστευτα ακριβοί. Στην αρχή αναρωτιόμουν, τι διάολο κάνουν. Στη συνέχεια κατάλαβα… Πουλάνε τσόντες σε παράπλευρους κι ανώνυμους λογαριασμούς και μετά πάνε και αγοράζουνε τον εαυτό τους για να πουλάνε μούρη. Παραοικονομία και στο owned λοιπόν και γενικώς, ό,τι ισχύει παντού, ισχύει κυριολεκτικά παντού.

Πάντως -όσο κι αν σε κάποιους μπορεί όλο αυτό να φανεί ως εμμονή ή ως ρηχότης ή ως κάποιο είδος «ρατσισμού»- η αισθητική είναι ένα θέμα. Για μένα θέμα σοβαρό. Και μ’ αυτό δεν εννοώ να είσαι ωραίος, γυμνασμένος και με τα βυζιά να κοιτάνε ουρανό… όχι… Η αισθητική είναι ο τρόπος έκφρασης οποιασδήποτε ιδέας, οποιασδήποτε σκέψης, οποιουδήποτε συναισθήματος. Η τέχνη έχει να κάνει με την αισθητική, όλη μας η ύπαρξη έχει να κάνει με την αισθητική.

Κάπου λοιπόν μέσα μου πιστεύω, πως ένας άνθρωπος χωρίς αισθητική, είναι ένας άνθρωπος βαθιά ακαλλιέργητος. Και ένας άνθρωπος, που επιλέγει να πάει σ’ ένα παιχνίδι -αισθητικής στην ουσία- και να μας επιδείξει το πιο ηλίθιο βλέμμα που μπορεί να πάρει και ό,τι ασχημότερο τον περιβάλλει, δεν μπορεί παρά εκτός από ακαλλιέργητος να είναι και μαλάκας.

Ήτοι: και 7 γλώσσες να μιλάει… και στις 7 άκρες του κόσμου να πάει… και 7 ζωές να ζήσει…


Υ.Γ.
Όποιος βιαστεί να μιλήσει για την αισθητική της γλώσσας, ας το σκεφτεί καλύτερα πρώτα· όπως σε καθετί, υπάρχουν κι εδώ σχολές, τάσεις και ρεύματα…

12 σχόλια:

  1. «να είσαι ωραίος, γυμνασμένος και με τα βυζιά να κοιτάνε ουρανό…»

    Με μπέρδεψες τώρα.
    Το ωραίος, γυμνασμένος πάει σε άντρα. Τα βυζιά που κοιτάνε στον ουρανό, τα παλιά χρόνια πήγαινε σε γυναίκα, το επωνομαζόμενο και «τούμπανο». Εκτός κι αν έχει αλλάξει κάτι και το έχασα. :))))

    Όσον αφορά το θέμα της αισθητικής, ο τύπος με τα σεμεδάκια της γιαγιάς και ο τύπος φωτοκόπια των περιοδικών δεν έχουν καμία ιδιαίτερη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Η μόνη που έχουν είναι, ότι ο πρώτος δεν ξέρει τι είναι αισθητική και δεν τον αφορά το θέμα, ενώ ο δεύτερος νομίζει ότι έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. chris, λολ... αναφερόμουν στον άνθρωπο γενικώς... αλλά και το αντρικό στήθος δε χαλαρώνει;

    Υπάρχουν και νορμάλ φωτογραφίες, καλοτραβηγμένες, που απλά απεικονίζουν έναν άνθρωπο σε ένα αξιοπρεπές φόντο. Χωρίς σεμεδάκια και χωρίς χρυσόσκονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα σχολιάσω το θέμα αισθητική, γιατί μ' έχουν πιάσει τα γέλια τώρα που θυμήθηκα τι σχολιάζαμε το καλοκαίρι :))))
    Μπύρα-φραπές, ρακέτα-καλοριφέρ. Γέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πεςν τα ρε γαμώτο -γιατί χρόνια γκρινιάζω-όλα μα όλα είναι ζήτημα αισθητικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...πολύ χαμογέλασα με το φβ
    Που πας ρε Καραμήτρο χωρίς αισθητική???
    :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κοίτα, να είναι καλά τα παιδιά -ντόπια και ξένα- μ' έχουν κάνει να γελάσω πολύ μα πάρα πολύ στο owned!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. p.s.
    δεν ανέφερες τις φωτογραφίες από γάμους :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε λοιπόν εγώ ποτέ δεν έπαιξα στο owned, μου την έδινε ο τίτλος, τι πάει να πει owned, δεν γουστάρω ν'ανήκω σε κανέναν, ούτε η φωτογραφία μου.
    Πάντως έχει γενικά πολύ γέλιο το facebook. Ολα αυτά τα 2 friends have a crush with you και κάτι άλλες αηδίες...
    Γενικώς μπουχτιστικόν αυτό το facebook πάντως. Κυρίως αυτά τα best friends forever από αγνώστους, τι να σου πω, πολύ με συγκινεί τόσο συναίσθημα!:PPP
    Σ'όλα τα άλλα συμφωνώ απολύτως. Το αισθητικό κριτήριο είναι το Α και το Ω.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ντρέπομαι να ομολογήσω ότι ακόμη δεν facebookιάστηκα αν και έχω μια πενιχρή αόρατη παρουσία :(

    στο θέμα μας...

    καλλιέργεια και αισθητική....

    λοιπόν, εγώ είμαι σε φάση «άσε μας ρε ιστόρια!». θέλω να ζήσω και δεν θέλω να σηκώνω άλλο στους ώμους μου όυτε τις ενοχές και τον πόνο όλων των γυναικών 7 γενιών, ούτε και το τραύμα του πολέμου που έζησα και των συνεχών απώλειων της σημερινής ζωής..

    τι είναι καλλιέργεια στο σήμερα; ...πόσο ρόλο παίζει η ιστορία σ’αυτή την καλλιέργεια και πως ελευθερώνουμε την πραγματική δημιουργία μέσα από μια πιο φρέσκια απόψη για τη ζωή..

    ερωτήματα..

    άντε να πάρουμε την Ρώμη!! (αμφιθυμικά επετειακό :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΑΜαΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.........






    ;)




















    http://www.youtube.com/watch?v=r0dhwT-SJms






















    ΧΕ~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ μου άρεσαν τα σχόλιά σας... Το facebook δίνει και παίρνει! λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εμαθα πολλα απο αυτο το ποστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή